Paradox în imobiliare: deși apartamentele s-au scumpit, românii le pot cumpăra azi mai ușor. Iată ce explică un broker

de: Alexandru Puiu
22 07. 2023

Piața imobiliară românească e caracterizată de două fenomene interesante. Pe de-o parte, vorbim despre o scumpire, prețurile apartamentelor crescând în ultima perioadă, însă în mod neașteptat avem și o evoluție pozitivă a accesibilității.

Conform unei analize a brokerului de credite Kiwi Finance, îmbunătățirea accelerată a accesibilității locuințelor în marile orașe s-a produs atât pe fondul avansului salariilor de 3 ori mai rapid decât al prețurilor medii la locuințe, cât și al scăderii accentuate a vânzărilor de unități, în special pe segmentul de locuințe noi, pe fondul prudenței și al scăderii diponibilității cumpărătorilor de a accepta nivelurile de preț prea ridicate afișate de dezvoltatorii imobiliari prinși în capcana creșterilor semnificative a costurilor în construcții, coroborat cu creșterea costurilor cu dobânzile.

S-au scumpit apartamentele, dar au devenit mai accesibile fiindcă angajații au salarii mai mari

Chiar dacă e recunoscută pentru prețurile piperate din real estate, analiza de specialitate relevă faptul că Timișoara a înregistrat această îmbunatățire a accesibilității locuințelor.

Cum s-a putut înregistra o asemenea performanță? Specialiștii explică faptul că totul se datorează faptului că angajații au început să fie plătiți din ce în ce mai bine. Concret, salariile au cunoscut cel mai mare avans din țară în ultimele 10 luni, de 20,5%, până la 5.157 lei (1.039 euro), pe când prețurile locuințelor au avansat doar cu 1,2, până la 1.347 euro/mp.

Interesant este și ce s-a întâmplat în ultima vreme pe piața muncii din Capitală, dar și pe cea imobiliară, din perspectiva costurilor. Așadar, din analiză reiese că salariul mediu net din București a crescut cu 15,6%, până la 6.042 lei (1.217 euro), iar prețurile medii ale locuințelor au urcat cu 5,8%, până la 1.685 euro/mp. Totuși, în cadrul aceleiași analize se mai notează că la nivel internațional Capitala noastră face o figură frumoasă, dacă ținem cont de faptul că Bucureștiul rămâne capitala europeană cu aproape cele mai accesibile apartamente.

Referindu-ne la următoarele zone unde accesibilitatea caselor e una ridicată, ierarhia ajunge să fie completată în acest punct de Sibiu și Ilfov. Următoarele două locuri sunt revendicate de Brașov și Cluj-Napoca.